Friday, November 30

Antara Tembok Besi Mesir dan Tembok Batu Berlin

Dr Abdullah al-Ashal, bekas pembantu kepada Menteri Luar Mesir mengatakan bahawa tembok besi yang dibina oleh Mesir sepanjang sempadan negaranya dengan Semenanjung Gaza ialah satu jenayah kemanusiaan dan melanggar undang-undang antarabangsa.

Di dalam satu kenyataan kepada rangkaian Al-Jazera, Dr Ashal selaku professor undang-undang antarabangsa di University Amerika menambah bahawa melalui pembinaan tembok ini, Mesir secara langsung terlibat dengan Israel di dalam usaha mengepung Gaza secara paksaan.

Profesor tersebut menambah lagi bahawa kerajaan Mesir terus mengulangi kepentingan pembinaan tembok ini dari sudut keselamatan nasional , sedangkan itu adalah helah mereka semata-mata untuk mengelakkan pihak luar mempersoalkan tentang tembok ini, dan ini boleh digambarkan sebagai "keganasan yang bijak”.

Sumber : http://www.palestine-info.co.uk/en/

Nota: Ketika Eropah hangat dalam suasana Perang Dingin (Cold War) selepas berakhirnya era Perang Dunia Kedua (WWII), tembok Berlin dibina bagi memisahkan antara dua wilayah bersaudara tapi berlainan ideologi, Jerman Timur (komunis) dan Jerman Barat (kapitalis). 'Tembok Ideologi' ini tidak begitu menindas dan menekan kehidupan rakyat di dalamnya berbanding keadaan 'terkepung menanti maut' seperti di Gaza. Setiap hari, negara2 dunia dan pertubuhan2 antarabangsa mengecam sehingga akhirnya tembok ini diruntuhkan. Berbeza di Gaza, di manakah suara besar dunia untuk mengecam dan menekan pembinaan tembok yang tidak bertamadun ini? Akan adakah hari esok buat umat Gaza yang dilayan seperti 'binatang dalam kurungan'?

0 ulasan:

Post a Comment

Tinggalkan Komen Anda Di Sini Cerita Kedai Kopi

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

 

Copyright © Cerita Kedai Kopi